Neuveriteľné fakty o snoch

25.08.2011 12:01

 

Aj keď sny patria stále medzi najtajomnejšie šifry nášho podvedomia, veda odhalila množstvo zaujímavých faktov, z ktorých vám niektoré prinášame v nasledujúcom článku. 

Sny v číslach

Kým zomrieme, väčšina z nás strávi štvrťstoročia spánkom, z toho viac ako šesť rokov snívame a takmer všetky tieto sny zabudneme skôr ako sa zobudíme. Priemerný človek má okolo 1460 snov za rok, čo predstavuje v priemere štyri za noc, pričom najdlhšie sny dospelých trvajú asi trištvrte hodiny a prichádzajú v 90 minútových cykloch, najčastejšie nadránom.

Deti a sny

Vedci odhadujú, že sny plodov sa väčšinou skladajú zo zvukov a dotykových pocitov, vzhľadom na nedostatok vizuálnych podnetov v maternici. Asi 80% času strávia novorodenci spánkom, čo svedčí o ohromnom množstve času pre snívanie, pričom prespíme až polovicu prvého roku nášho života. Moderné štúdie preukázali, že deti majú viac snov so zvieratami ako dospelí. Najčastejšie sa v ich  snoch vyskytujú psy, kone, mačky, hady, medvede, levy a mýtické bytosti alebo strašidlá. Detské sny sú kratšie než sny dospelých a takmer 40% z nich sú nočné mory, ktoré môžu pôsobiť ako vyrovnávací mechanizmus s prežívanými strachmi.

Nočné desy alebo parasomnie, nie sú rovnaké ako nočné mory. Sú to epizódy krajnej paniky, ktoré sa vyskytujú na začiatku spánku a postihujú od 1% do 4% detí vo veku medzi štyrmi a 12 rokmi. Nočné mory sú zriedkavé u dospelých, pričom ak sa už vyskytnú, tak predovšetkým u tých, ktorí zneužívanjú drogy a alkohol, alebo majú vážne poruchy spánku.

Rozdiely medzi snami mužov a žien

Sny mužov sa častejšie odohrávajú vonku, sú v nich akcie zahŕňajúce neznámych ľudí častejšie ako to majú v snoch ženy. Sny žien sa odohrávajú zvyčajne v interiéri a zahŕňajú emocionálne stretnutie s ľuďmi, ktorých poznajú a majú radi.

Muži častejšie ako ženy snívajú o agresii, nešťastí a negatívnych emóciách ako sú strach, hnev, úzkosť, alebo odpor. Sny žien sú častejšie priateľské a pozitívne, ale zase aj úzkostnejšie. Z dôvodov, ktoré sú neznáme, muži snívajú o mužoch častejšie ako ženy snívajú o mužoch. Táto sexuálna asymetria je univerzálna a zistila sa vo viacerých porovnaniach v mužských a ženských snoch, a čo je zaujímavé, platí aj pre deti, mládež a dospelých vo všetkých častiach sveta.

Všeobecne platí, že tehotné ženy si pamätajú sny viac než ostatná populácia. Ako dôvod sa udávajú extrémne hormonálnym zmeny počas tehotenstva. Sietnica žien je citlivejšia na farebné vnemy ako u mužov a preto ženy snívajú intenzívnejšie a farebnejšie.

Farby a obrazy v snoch

Farby v snoch možno interpretovať len v kontexte vzťahu snívajúceho k farbe. Napríklad červená môže symbolizovať pre jedného lásku alebo sex, ale pre niekoho iného môže naznačovať krv alebo zničenie.

Tí, ktorí v mladosti sledovali čierno-bielu televíziu, majú tendenciu mať viac čiernobiele sny, než deti, ktoré sledovali farebnú televíziu.

Ľudia, ktorí sa narodili slepí, neprežívajú v snoch obrazy, ale zažívajú zvýšenú chuť, dotyk a vôňu. Tí, ktorí oslepli vo veku päť až sedem rokov, môžu mať vizuálne obrazy v snoch, zatiaľ čo tí, ktorí prišli o zrak po siedmich rokoch, stále "vidia" vo svojich snoch, ale obrazy majú tendenciu slabnúť, zatiaľ čo oni starnú.

Sexualita a sny

Moderný výskum napríklad ukázal, že prudký pokles príjmu denných kalórií vedie k menšiemu počtu nočných ejakulácií u mužov a celkovému poklesu sexuálne motivovaných snov. Taktiež platí, že čím sú ženské sexuálne sny viac symbolické bez priamej sexuality v sne, tak sexualita je pre danú ženu očividným problémom, lebo ju potláča do symbolov.

Snívanie žien závisí aj od fázy menštruačného cyklu. Dva až tri dni pred menštruáciou mávajú ženy sny oveľa intenzívnejšie, živšie a nepokojnejšie.

Lieky na spanie a sny

Mnohé lieky na spanie menia štruktúru spánku tým, že z neho vypadáva fáza REM, ktorá je bohatá na sny. Preto dlhodobá strata schopnosti snívať môže úplne narušiť osobnosť človeka, čo hrozí pri dlhodobom užívaní liekov na spanie.

Aj keď si sny nepamätáme a máme pocit, že sa nám nesnívalo, určite snívame, lebo výskumy potvrdili, že ak sa človeku bráni snívať (prebúdzaním, užívaním liekov na spanie), po niekoľkých dňoch prichádza veľká podráždenosť, agresivita, vnútorný nepokoj. Preto sú sny veľmi dôležitou súčasťou spánku.

Výklad snov

Pri výklade snov je najdôležitejšie to, že ak sa nám sníva o nejakom predmete alebo nejakej situácii, vôbec nestačí to, že si pozriete v snári, čo znamená, ak sa nám o tom ktorom predmete sníva. Dôležitejšie je odpovedať si najprv na otázku, čo daný predmet pre nás znamená, aký má pre nás význam, pretože ak sa napríklad desiatim ľuďom sníva o špinavej vode, môže to mať desať rôznych významov, pre každého človeka úplne iný.

Diskusná téma: Neuveriteľné fakty o snoch

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok